Tranquilos, el gobierno garantizará las pensiones!

D'on no n'hi ha, no en raja. I resulta que la guardiola de les pensions no dóna per pagar la paga extra de Nadal als pensionistes. Ens haurem d'endeutar. La ministra de treball, Fátima Báñez, assegura que serà un endeutament "puntual", per solucionar un problema "temporal". Canviem "puntual" per "permanent", i "temporal" per "estructural", i ja sabem què passarà amb el futur de les pensions.


Aquest desembre la Seguretat Social ha de desemborsar 18.700 milions d'euros en concepte de pensions, més que en un mes normal perquè hi ha la paga extra de Nadal. En temps normals, són els treballadors presents els qui subvencionen als pensionistes, i idealment, el sistema s'hauria d'aguantar amb aquest mecanisme. Com que com sempre, hi ha temps millors i temps pitjors, l'any 2000 es va crear el Fons de Reserva de la Seguretat Social (aka guardiola de les pensions). El superàvit dels anys anteriors a la crisi van emplenar aquest fons, que va arribar a disposar de gairabé 70.000 milions d'euros, però que es va començar a desinflar amb la pèrdua de llocs de treball. Aquest desembre, ja no dóna per pagar la diferència entre el que els treballadors actuals aporten i els que els pensionistes demanen.

La solució proposada pel gobern d'Espanya és demanar un préstec de 10.200 milions. Segons ells de manera puntual, però en cap moment expliquen com s'ho faran el Juliol, quan torni a arribar una paga doble. Us ho puc dir: tornar a demanar un préstec. Quan portes set anys pagant més del que recaptes, res em fa pensar que puguin revertir la situació amb mig any. Menys si considerem que el Banc d'Espanya estima que per tenir un sistema estable, la taxa d'atur hauria de ser del 6%. Sorpresa: en els últims 30 anys, no ha baixat mai del 8%.

Però tranquilos, el gobierno garantizará las pensiones. D'això no en tinc cap dubte. El PP viu dels seus votants, i cap partit polític, per liberal que sigui, baixarà les pensions als jubilats, que representent molts de vots. No m'agrada fer prediccions però aquesta vegada són faves comptades: el sistema no s'aguanta i s'haurà de reajustar. Com? De manera que no ens enterem, i els més perjudicats serem els que ara comencem a treballar, que rebrem per dos costats. M'explico.

Com he dit, cap gobern baixarà les pensions: simplement no les pujarà, i deixarà a la inflació fer la resta. És un métode més que efectiu, i no es pot assenyalar a ningú. També es rebaixarà el percentatge que es rep en funció del que s'ha cotitzat, però a llarg termini. Mentre la inflació no faci la feina, el dèficit continuarà i s'agreujarà, ja que més gent es jubila i menys entra al mercat de treball, és una questió de demografia. Sigui amb un augment de les cotitzacions, amb prèstecs, o amb impostos (recordem que els préstecs tard o d'hora es paguen amb impostos), els treballadors actuals pagarem als jubilats actuals i els que vindran en breus. A més, aquests treballadors hauran d'estalviar perquè quan es jubilin, la inflació ja haurà fet la seva feina i rebran una pensió menor, que hauran de complementar amb el que hagin estalviat.

El problema de les pensions no és únic a Espanya, però és greu i té solucions que dificilment la societat acceptaria. Però posar el cap sota l'ala, dir-nos que és "puntual", i que no hem de patir, és enganyar al personal. Els avis actuals que no pateixin, moriran amb la pensió que tenen, però els que encara no ho som, preparem-nos.
Tranquilos, el gobierno garantizará las pensiones! Tranquilos, el gobierno garantizará las pensiones! Reviewed by marc on 15:09:00 Rating: 5

Cap comentari:

Entrades populars

Amb la tecnologia de Blogger.