Tesla, what is wrong with Capitalism?

A l'hora de comprar un Tesla, hom haurà d'escollir el que té una bateria de 60 kWh o bé pagar entre 4.500 i 9.000 dòlars més pel de 75 kWh. "La bateria és millor, és lógic que valgui més", és l'argument que tan venedor com comprador accepten sense dubtar-ho. I si no és així?


A causa de les evacuacions causades per l'huracà Irma, Tesla ha tingut la "bona voluntat" d'augmentar de manera remota l'autonomia de tots els cotxes de la zona, perquè puguin recórrer uns 70 quilòmetres més. Resulta que tots els cotxes estan equipats amb bateries de 75 kWh però un software en limita la capacitat per aquells qui no decideixen pagar més. Tesla simplement ha modificat temporalment aquesta limitació i tothom gaudeix dels 75 kWh que té instalat. En saltar la notícia, dues reaccions poden sorgir dels propietaris:
  • "Des de sempre que tinc una bateria de 75 kWh instalada i no me la deixes utilitzar?!"
  • "Em vas fer pagar 5.000 dòlars per una bateria que igualment tindria?!"
Jo no m'ho explico. M'han ensenyat que el capitalisme i el lliure mercat és el sistema econòmic que millor reparteix els recursos i més eficientment els utilitza. Però llavors descobreixo que es llencen préssecs perquè el seu preu no baixi, o que s'instal·len bateries potents per després limitar-ne la capacitat mitjançant un programa informàtic. I el preocupant és que dins de la lògica capitalista, totes dues pràctiques són òptimes per aquell qui té la capacitat de decisió: el pagès o el senyor Musk. No els critico, ens hem inventat un joc amb unes regles, i ells hi juguen de la millor manera que saben, com també passava amb els lloguers

Perquè Tesla instal·la bateries de 75 kWh i després les limita a 60? Aquesta absurditat pot ser explicada de la següent manera: si tots els models tinguessin habilitades les bateries de 75 kWh, Tesla perdria els beneficis d'aquells qui actualment opten per pagar l'extra per gaudir-los. Segurament es vendrien més unitats, però això és secundari. El curiós és que, en una aparent cursa per veure qui fabrica el millor cotxe elèctric, i considerant que l'autonomia d'aquests és la baula feble de la cadena, Tesla es pugui permetre prescindir del 20% d'aquesta. També m'han ensenyat que les empreses procuren oferir el millor producte al millor preu. Però ja se sap, una de les primeres lliçons que donen a classes de màrqueting és: "si vols augmentar les vendes de bitllets bussiness, fes que la classe standard vagi més estreta"
Tesla, what is wrong with Capitalism? Tesla, what is wrong with Capitalism? Reviewed by marc on 10:34:00 Rating: 5

Cap comentari:

Entrades populars

Amb la tecnologia de Blogger.