Snap Inc., què pot anar malament?

El 1635, a Holanda, es venien tulipans al preu de cases senceres que poc després valien menys que una ceba. El 2000 sortien a borsa empreses sense projecte però acabades amb .com, que desapareixien a l'any i mig. I a 2017 "els mercats" decideixen que una App per passar fotos que es borren a l'instant val 27.000 milions (perquè ens fem una idea, tot el pressupost de la Generalitat). És que no aprenem?!


La Història hauria de servir per evitar repetir els errors del passat, però This time is different, deuen pensar alguns. Per sort, el temps posa les coses a lloc. Snap Inc. va sortir a borsa venent 17 $ l'acció, el primer dia va pujar un 40% fins als 24$. El segon dia va arribar als 27$, i a partir d'aquí... 

No cal ser un geni de la borsa i les finances, no cal ni saber-ne. Invertiries en una empresa com Snapshat, que té unes vendes de 180 milions de dòlars a l'any i unes pèrdues de 440 milions? A sobre, quan Snapshat publica els seus resultats, al costat d'aquestes majestuoses pèrdues hi afegeix les inicials "NM", de Not Meaningful, o sigui, no rellevant per l'estudi de la companyia. Un minor issue. L'important és créixer en usuaris. 

A toro pasado, tots els analistes i comentaristes de borsa l'encerten, i em sap greu no haver escrit sobre Snap Inc. abans ja que des del minut u es veia a venir. No sé què m'ha portat a mirar la cotització de la companyia, però amb alegria descobreixo que amb menys de mig any ja ha perdut la meitat del valor que tenia al primer dia. (és lleig alegrar-se de les desil·lusions d'aquells qui pretenen fer-se rics a base de pelotazos?)

Que el mercat tecnològic/start-ups americà viu en una bombolla és innegable, la qüestió és quan, i com explotarà. Tesla, empresa que va aconseguir guanyar 22 M$ després d'anys perdent-ne centenars de milions val més que un gegant com General Motors, que en guanya milers de milions cada any. Cert que Apple i Google controlen el món i Amazon el comerç, però realment Netflix pot considerar-se a l'alçada d'aquests gegants tecnològics? I Bitcoin, un número a la pantalla de l'ordinador que en teoria pots fer servir per pagar, si és que trobes algú que te l'accepti, cada dia val més.

No senyors, This time is not different, i fins i tot un nen de 5 anys sap què passa quan intentes inflar massa un globus...
Snap Inc., què pot anar malament? Snap Inc., què pot anar malament? Reviewed by marc on 22:52:00 Rating: 5

Cap comentari:

Entrades populars

Amb la tecnologia de Blogger.