El 50% dels catalans

Fa poc vaig llegir un article del World Economic Forum titulat Think the world is overcrowded? These 10 maps show why you’re wrong on entre d'altres es destacava el següent mapa, que mostra que el 50% de la població mundial viu en l'1% de la superfície terrestre, les zones grogues.


Però és suficient aquesta imatge per concloure que al món hi sobra espai? No ho crec, perquè una cosa és com es concentra la població, i l'altra l'àrea terrestre i marina que necessita aquesta per mantenir el seu nivell de vida. En altres paraules: poca gent viu a l'Amazones però tots en necessitem la seva fusta i oxigen.

Però el post no va sobre sobrepoblació. És possible que, com jo, tingueu curiositat per saber com es distribueix la població a casa nostra, a Catalunya. I com que la visualització de dades amb R és un tema que m'agrada i en vull aprendre (estic en fase Beta), i encara són vacances, amb dades de l'Indescat vaig decidir pintar-ho i aquest n'és el resultat:


Dels 1824 municipis registrats a la base de dades de l'Indescat, només 30 (ordenats per densitat de població), són necessaris per allotjar a la meitat dels catalans. Una llista encapcelada per l'Hospitalet del Llobregat (20.336 hab/km2) i que tenca Rubí amb 2.308 hab/km2. El punt groc del centre de Catalunya és Igualada, i Tarragona seria la següent ciutat a entrar al mapa. Aquests tres milions set-cents cinquanta mil habitants es concentren en l'1.6% de la superfície catalana.

L'avantatge del DIY és que un cop el programa està fet, es pot jugar amb ell, fet que permet visualitzar on està concentrada el 70% de la població, 63 municipis tancats per Tortosa al sud que ocupen el 6% de la superfície. Malauradament, Indescat només proporciona dades de densitat de població per a municipis de més de 20.000 habitants, i la resta dels catalans entre els quals m'incloc viu en ciutats i pobles més petits.


Que ens quedin 30.000 km2  a repartir entre dos milions dos-cents mil persones no és motiu ni d'alegria ni de relax. Que la població estigui concentrada no significa que el seu consum sigui sostenible amb el ritme de regeneració de la nostra terra. Gran part de la part negra són muntanyes, boscos i camps, i que així ho segueixin sent!
El 50% dels catalans El 50% dels catalans Reviewed by marc on 19:11:00 Rating: 5

Cap comentari:

Entrades populars

Amb la tecnologia de Blogger.