Perquè no es pot imprimir diners per acabar amb la crisi

És una pregunta que tothom s’ha fet de petit (o no tant), que la resposta és “òbviament no”, però que explicar-ho pot portar maldecaps a més d’una persona...

 

La resposta ortodoxa és “perquè genera inflació”. Però en el fons, no s’imprimeixen diners per solucionar els problemes perquè aquest fet no genera valor, perquè recordem que el diner en sí, no té valor, més enllà del metall que conforma les monedes.

Imaginem una tribu a la sabana africana, aïllada del món, on el gran xaman actua de Banc Central fabricant unes monedes de fang amb un símbol concret que anomenarem “auri”, en honor a les monedes de la Roma Antiga. Si en un any de sequera que la tribu passa gana, al xaman li dóna per duplicar el nombre d’auris i repartir-los, la fam se soluciona? Evidentment que no, el que passarà és que com que tothom tindrà el doble de diners, la gent voldrà consumir el doble, però com que de menjar hi ha el que hi ha, o els preus es doblen o hi haurà garrotades com les que hi ha el primer dia de rebaixes. El resultat, els preus s’han duplicat, i se segueix passant gana. 

La història es pot complicar però com diuen els castellans, lo bueno, si breve, dos veces bueno. Així que si un nen (o no tan nen) us pregunta "Per què no s'imprimeixen diners per solucionar la crisi?", en comptes de respondre "Perquè els preus pujarien", expliqueu-li la història de la sabana africana, i us estalvieu la pregunta "Perquè els preus pujarien?"
Perquè no es pot imprimir diners per acabar amb la crisi Perquè no es pot imprimir diners per acabar amb la crisi Reviewed by marc on 0:08:00 Rating: 5

Cap comentari:

Entrades populars

Amb la tecnologia de Blogger.