Bye bye 500 €

Normalment els títols dels posts són en format pregunta però en aquest cas ho tinc tan clar que l’interrogant no és necessari: els bitllets de 500 € s’haurien de suprimir.Llegint The Economist vaig trobar un article que parlava d’aquest tema i he decidit fer-ne la meva versió, a cavall entre la traducció i la crítica personal. Els bitllets de 500 € representen el 30% d’euros en circulació, però pocs l’utilitzen o fins i tot ni els han vist. Llavors, qui els utilitza i per a què? En el major dels casos, per propòsits poc nobles: pagar en negre, suborns, drogues, blanqueig de diners... tot el que compliqui la vida a qui du a terme aquestes activitats, benvingut sigui. I no sorprèn a ningú que gran part d’aquests bitllets estiguin circulant per Espanya.

Pot semblar que suprimir els bitllets liles tindria poc efecte en aquestes activitats, i evidentment no n’és la solució, però en complicaria la logística. No a qui paga els mil euros al paleta amb dos bitllets, que en necessitaria deu de cent, però aquell qui vulgui realitzar una transacció d’un milió d’euros en l’economia submergida ho tindrà més complicat. Un bitllet pesa aproximadament 1 gram, de manera que un milió d’euros (2.000 bitllets) pesa uns 2 kg actualment, que es poden portar de qualsevol manera. Amb bitllets de cent, el pes s’eleva fins als 10 kg. Per a operacions més grans, el simple fet de traslladar els diners passa a ser un nou problema que s’ha de solucionar.

La proposta pot tenir un petit (però significant) impacte en la lluita contra aquest tipus d’activitats, però és molt fàcil d’aplicar i no tindria cap efecte secundari negatiu. Hi ha dues maneres de fer desaparèixer els bitllets liles: la políticament correcta i l’express. La políticament correcta obliga als bancs comercials a quedar-se amb tots els bitllets de 500 que li entren i no donar-ne cap. Canadà porta així 16 anys intentant fer desaparèixer els bitllets de 1.000 dòlars canadencs i encara n’hi ha un 20% en circulació. Si aquests bitllets es mouen per esferes il·legals, és difícil que en surtin i vagin a parar en bancs legals. És més, aquesta política podria propiciar un mercat negre de bitllets de 500, on es compressin per un valor més elevat pels avantatges que té.

Jo aposto que si es fan les coses, es facin bé: “A partir de l’1 de gener de 2018 els bitllets de 500€ no seran acceptats a cap establiment, banc ni institució”. Llavors fins i tot les màfies serien reticents a acceptar bitllets de 500 si s’arrisquen que altra gent no els hi accepti. Feta la llei, feta la trampa, i els bitllets de 1.000 francs suïssos ofereixen una bona solució al problema de transportar grans quantitats de diners.

Afortunadament, el BCE s'està plantejant la mesura, la majoria dels països hi estan d'acord però Alemanya s'hi oposa. Tot el que sigui posar dificultats a aquesta economia B, no fa mal a l'economia A. I posats a demanar, que també es plantegin suprimir les monedes d'un i dos cèntims...Bye bye 500 € Bye bye 500 € Reviewed by marc on 22:01:00 Rating: 5

Cap comentari:

Entrades populars

Amb la tecnologia de Blogger.