Els peatges no estan tan malament

   Fem un esforç i oblidem-nos de l’argument “Espanya no inverteix a Catalunya” i el de “CiU, La Caixa i Abertis ens estan estafant a tots”. Poden ser més o menys certs, però m’agradaria analitzar els peatges en sí, no la manera com es gestionen a aquest país.

   Partim d’un principi: les coses s’han de pagar, i una autopista val molts diners. Perquè ens en fem una idea, uns 6.000 euros cada metre. D’on surten aquests diners? Doncs si és competència de la Generalitat, sortiran dels catalans. Us formulo una pregunta: què preferim, pagar entre tots una autopista, independentment de si la farem servir o no (gent de Lleida pagant autopistes gironines) o que cadascú pagui pel que utilitza? Jo prefereixo la segona opció, i per estrany que sembli, és més igualitària per a tots. M’explico, posant l’exemple de l’autopista AP-7 Girona-Barcelona.

   Tots (inclús jo) ens queixem cada cop que fem aquest trajecte, dels 17 euros que hem de pagar (sense comptar carburant). És una quantitat més que considerable, i podríem fer la crítica fàcil de dir: a la gent amb diners no li importa, però per molta gent 17 euros per anar a Barcelona són tants que s’ho pensaran tres vegades en anar-hi. I és cert, però també ho és que la gent més benestant és la que més utilitza l’autopista, en part perquè el seu nivell de vida el porta més vegades a la capital catalana, i per altra part perquè no li fa tan mal pagar el que costa.

   En altres paraules, i és al que volia arribar, la relació entre els impostos que paguen els que tenen més i els que tenen menys és més petita que la relació entre l’ús que fan de les autopistes. Així, una persona amb pocs recursos que no tingui res a fer a Barcelona, no ha de pagar per un servei que utilitzaran els més benestants.

   Tot i així, que estigui d’acord amb els peatges no significa que hi estigui amb l’actual sistema que tenim, on les concessions que s’han fet estan més que pagades i ja fa anys que haurien de ser propietat de la Generalitat o de l’Estat, que llavors podrien aixecar barreres (o no).

   Espero haver-vos convençut, i que la pròxima vegada que hagueu de agafar una autopista, penseu que per un cop la utilitzeu vosaltres, hi ha gent que l’utilitza cada dia, i us estalvia els impostos que hauria suposat finançar-la amb deute públic.
Els peatges no estan tan malament Els peatges no estan tan malament Reviewed by marc on 10:57:00 Rating: 5

Cap comentari:

Entrades populars

Amb la tecnologia de Blogger.